De praktijk is elke werkdag geopend van 08:00 tot 17:00 uur.
Tussen 12:00 tot 14:00 uur zijn wij gesloten. (voor spoed bereikbaar)
Er is spreekuur van 8:30 uur tot 12.00 uur en van 15:30 uur tot 16:30 uur. Visites worden gereden tussen 13:30 uur en 15:00 uur. Telefonisch spreekuur: U kunt hier een afspraak voor maken, de dokter belt u dan na de middag terug.
De huisarts heeft 15 minuten per consult, denkt u meer dan 15 minuten nodig te hebben, maak dit dan kenbaar bij de assistente zodat we meer tijd kunnen inplannen. De assistente zal ook naar de aard van uw klacht vragen zodat de huisarts zich optimaal kan voorbereiden op uw bezoek.
Bent u om medische redenen niet in staat zijn om het spreekuur in de praktijk te bezoeken, dan kan de huisarts ook naar u toe komen. Het verdiend echter, indien mogelijk, de voorkeur om in de huisartsenpraktijk te komen omdat daar betere onderzoeks- en behandelingsmogelijkheden zijn.
Bij spoed kunt u altijd terecht. Na een triage zal de assistente samen met de huisarts inschatten welke hulp nodig is: waar, wanneer en door wie.
.
Bij spoed: bel 043-3627767 en kies dan een 1
.
Het alarmnummer 112 is er voor spoedeisende hulp. Dus wanneer uw of iemand anders leven in direct gevaar is.
Voor spoedzorg tussen 17.00 en 8.00 uur en in de weekenden belt u met de Huisartsenpost Maastricht & Heuvelland: 043 – 3877777
.
Adres:
P. Debyelaan 25
6229 HX Maastricht
www.hapmaastricht.nl
De praktijk is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.
Tussen 12.00 uur en 14.00 zijn wij alleen bereikbaar voor spoedgevallen.
Wilt u zich inschrijven als nieuwe patiënt in onze praktijk? Wij plannen graag een kennismakingsgesprek met u in.
.
Download Inschrijfformulier
.
Om het overstappen van de ene naar de andere huisarts in goede banen te leiden, is er de brochure wisselen van huisarts. Indien u wisselt van huisarts, wordt uw dossier beveiligd overgedragen.
U kunt de assistente bellen voor een herhaalrecept of KLIK HIER om uw herhaalrecept door te geven.
.
Afhaalservice BENU apotheek Nazareth.
.
Apotheek Nazareth bezorgt bestelde medicatie dagelijks in de praktijk. Voor 12 uur besteld kan de dag erna na 15.00 uur worden opgehaald in de praktijk.
Om u in te schrijven bij BENU apotheek Nazareth KLIK HIER en u wordt doorgelinkt naar de website van de BENU apotheek.
De praktijkondersteuner neemt een deel van de taken de huisarts over. Het betreft hier met name zorg voor mensen met chronische aandoeningen als:
Iedereen is wel eens somber, gespannen of zit een tijdje wat minder lekker in z’n vel. Vaak komt u daar zelf of met hulp van anderen in uw omgeving wel weer uit. Maar als uw psychische klachten niet verdwijnen of groter worden, is het belangrijk om hulp te zoeken en uw problemen aan te pakken.
.
De eerste stap is het bespreken van uw klachten met uw huisarts. De huisarts kan in overleg met u voorstellen een gesprek aan te gaan met de praktijkondersteuner Geestelijke GezondheidsZorg (POH-GGZ). De praktijkondersteuner GGZ ondersteunt de huisarts in de behandeling van patiënten met psychische problemen. Ook houdt zij zelfstandig spreekuur en overlegt regelmatig met de huisarts.
.
De kosten voor een consult bij de POH-GGZ vallen onder de reguliere huisartsenzorg. Dat houdt in dat hiervoor het eigen risico niet wordt aangesproken en er ook geen eigen bijdrage geldt.
Bij de praktijkassistente kunt u o.a. terecht voor het de volgende zaken:
.
Als de huisarts meer informatie nodig heeft omtrent uw klachten dan kan de huisarts een thuismeting laten uitvoeren:
Wij willen u erop attenderen dat onderzoeken, hulp en medicatie aangevraagd door uw huisarts, uit uw eigen risico betaald moeten worden. Het gaat onder andere om deze onderzoeken, hulp en medicatie:
.
Bij onduidelijkheden raadpleeg uw zorgverzekering.
Als huisartsenpraktijk willen wij ons werk graag zo professioneel mogelijk uitvoeren en vinden wij het belangrijk dat u ons vertrouwt. Als u niet tevreden over ons bent of als u vindt dat iets beter kan, dan horen wij dit graag. Laat ons weten waarom u niet tevreden bent dan kunnen wij proberen uw opmerking of klacht op te lossen.
.
U kunt uw klacht of opmerking indienen door zich rechtstreeks tot een van onze medewerkers te wenden. Eén van onze medewerkers neemt uw klacht dan zo snel mogelijk in behandeling.
.
Wilt u een klacht liever schriftelijk indienen? Klikt u dan HIER voor het klachtenformulier.
.
Wij handelen met onze klachtenprocedure conform de richtlijnen van SKGE, voor meer informatie: zie Stichting Klachten en geschillen Eerstelijnszorg (SKGE)
Kijk voor meer informatie op www.thuisarts.nl. Thuisarts.nl is bedoeld voor mensen die informatie zoeken over gezondheid en ziekten. U kunt de informatie op de website gebruiken:
.
Huisartsen gebruiken Thuisarts.nl als ondersteuning bij hun voorlichting aan patiënten voor, tijdens en na het consult.
Via het Landelijk Schakel Punt (LSP) kunnen artsen uw relevante medische gegevens inzien. Bijvoorbeeld als u op de huisartsenpost komt of in een ziekenhuis. U kunt via dit formulier aan ons aangeven of u wilt dat we uw gegevens wel of juist niet aan het LSP moeten aanbieden.
.
Als u het formulier invult zorgen wij dat uw keuze bij het LSP wordt doorgegeven. Iedereen die via het LSP in uw dossier kijkt wordt geregistreerd zodat u altijd kunt nagaan wie in uw dossier heeft gekeken en met welke reden. Kijken in uw dossier kan pas nadat u toestemming heeft gegeven.
.U kunt altijd uw toestemming weer intrekken.
.
Kijk voor meer informatie over het uitwisselen van medische gegevens via het
LSP op www.volgjezorg.nl.